5 motive pentru care mi-e tare drag de Iași

         E adevărat că sunt ieșeancă și că ar fi aproape imposibil să nu îmi iubesc orașul natal dar, sunt câteva lucuri care fac din acest loc unul cu adevărat special, cel puțin pentru mine. Sunt acele lucruri care îți aduc un mic zâmbet în colțul gurii și o mulțumire în suflet că trăiești într-un loc grozav. Iar Iașul, chiar e un loc grozav! Iar următoarele cinci motive prezentate, cred eu, vor întări cele spuse mai sus.

 1. Biletele la teatru se epuizează rapid

    Nu pot spune că sunt încântată de acel moment când, ajungând la agenția de bilete, bucuroasă și entuziasmată și, bineînțeles, plănuind să mai cumpăr vreo 4-5 bilete în plus și pentru prietenii mei, aud acea voce suavă și calmă:

        „Ne  pare rău, nu mai avem locuri. S-au vândut toate biletele încă de săptămâna trecută.

    Și cum asta nu ar fi de ajuns, mai vine și o completare care să ungă bine la suflet:

       “E o piesă tare bună și lumea și-a luat biletele din timp.”

Teatrul National Iasi

Sursa: www.ziaruldeiasi.ro

       Dar, oricât de neplăcută ar fi situația asta și, credeți-mă, mi s-a întâmplat de câteva ori, mă încântă faptul că locuiesc într-un oraș iubitor de teatru. Lumea se înghesuie să vină la teatru! Ce poate fi mai minunat de atât? E o confirmare, cel puțin pentru mine, că Iașul, indiferent prin câte transformări va trece, bune sau rele, va rămâne în profunzimea lui un oraș cultural. Un oraș pe care, cu mândrie, îl numesc acasă.

 

 1. Un palat în centrul orașului

      Câte orașe din lumea asta se pot mândri cu un palat adevărat precum Palatul Culturii situat fix în zona centrală? E vizibil din multe zone ale orașului, e mândru și impunător, iar acum, de când e frechezuit bine și strălucește ca odinioară, mai mare dragul să treci pe lângă el și să îl admiri. Iar în curând își va redeschide porțile pentru noi toți așa că, va fi destul de greu să te abții doar să treci pe lângă el, ci vei și dori să îl vizitezi pe de-a-întregul!

Palatul-Culturii-Iasi

Sursa: www.ziaruldeiasi.ro

 1. Tramvaie, tramvaie…

      Îmi plac tramvaiele și mă bucur enorm ca Iașul nu a renunțat la ele! E drept, cam scârție săracele cutii de metal, cam ne-romantice în general dar, tot îmi plac! Au farmecul lor și nimeni nu îmi poate spune că nu e așa! Și nu știu cum se face că, tramvaiele și Iașul au o legătură aparte, se potrivesc de minune! Să luăm de exemplu, traseul tramvaiului 13, care te duce din faimosul Copou prin vechea mahala a Tătărașului, apoi prin zona industrială, traversează râul Bahlui ajungând chiar în centru pe lângă Palatul Culturii, apoi pe lângă Mănăstirea Golia de unde începe cucerirea străduței Cuza-Vodă cu Filarmonica, Teatrul Național, Piața Unirii și Hotelul Traian. De aici,  tramvaiul cu numărul norocos, trece grăbit pe lângă bătrânul Colegiu Național ajungând în zona Fundație, de unde, cu accelerația apăsată, se reîntoarce în Copou.

Tramvaiul 13

Autor: Cezar Suceveanu

Vă spun drept că, tramvaiul 13, e un traseu turistic pe cinste, vă pune orașul la picioare iar un circuit complet durează cam o oră și costă doar vreo 2 lei. Și ăsta e doar un singur exemplu!

 

 1. Mă pot oricând întoarce în timp

      Știți zilele acelea, când ne mai apucă melancolia, când căutăm locuri mai retrase, mai liniștite unde să putem respira în tihnă fără ca cineva să ne zorească? Nu mereu ne permitem să fugim la munte sau să petrecem o zi la spa dar, Bojdeuca ne așteaptă mereu. Micuță și discretă, cu parfum de povești, sunt suficiente câteva minute pe băncuța din cerdac și bateriile se reîncarcă imediat. Un alt loc pe care îl iubesc e casa Mihail Kogălniceanu. M-aș muta acolo într-o clipită căci are de toate iar, mobilierul cu încrustații de sidef e … très chic! Și cred că aș putea continua la nesfârșit cu locurile astea minunate, cu aromă de trecut frumos, dar vor mai fi ocazii să povestim despre ele.

Bojdeuca-lui-Ion-Creangă

Sursa: http://romanianturism.com

 1. Când nu te-aștepți dar, o dorești, cafeaua magică o găsești!

     Pentru un iubitor de cafea așa cum sunt eu, e cam greu să te mulțumești cu pseudocafelele omniprezente dar, tocmai aici vine motivul cu numărul 5. Observ cum, de ceva timp, cafeaua e din nou apreciată așa cum se cuvine. Mai mulți împătimiți ai cafelei, pasionați de “gustul puternic și amărui“ și-au deschis în puncte cheie ale orașului, cate un mic chioșc buchisit cu tot felul de sortimente îmbietoare.

Cafeaua magica

Sursa: http://www.goeastport.com/

      Și când iei o primă înghițitură, și te bucuri de zici “curcubeu pe cerul gurii” și simți cum „un fior te străbate”, însemnă că ai în mână o cafea tare bună.  Și asta se întâmplă de ceva timp în Iași. Iașului îi stă bine îmbrăcat în parfum de tei dar, la fel de bine, îi șade și cu aromă de cafea, fierbinte și aburindă, plină de magie, în stare să transforme o zi rece si ploioasă într-o plimbare cu un farmec aparte. În concluzie, mi drag de Iași că-mi dă cafea când trebuie, unde trebuie și cum trebuie și uite așa, îmi trezește simțurile să mă pot bucura pe deplin de al meu Dulce Târg.

       Dar, trebuie să recunosc că sunt tare curioasă să aflu și motivele voastre și sper din toată inima să le împărtășiți cu noi toți. Așadar, ție de ce iți place Iașul?

4 thoughts on “5 motive pentru care mi-e tare drag de Iași

 1. Stefan Apostol

  1. Evenimentele din gradina Palas. De la Filarmonica la festivaluri internationale de folclor.
  2. Restaurarea monumentelor importante de pe Stefan cel Mare. Biserica Trei Ierarhi, Palatul Culturii si probabil in acest an Catedrala Mitropolitana, isi recastiga usor usor faima de odinioara.
  3. Zona aeroportului, una dintre cele mai bune zone din oras pentru agrement si fotografie
  4. Pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva, unul dintre cele mai importante si mai mari pelerinaje din lume
  5. Gradina botanica. Este una dintre cele mai frumoase gradini botanice din Europa.

  1. Otilia Vicol Post author

   Multumim Stefan pentru completari 🙂 Deja avem acum o lista cu 10 motive diferite pentru care iubim acest oras. Sa speram ca vor fi si mai multe pe viitor!

 2. Iuliana Iustin Chetrari

  Este frumos Iasul cu monumentele lui istorice, cu parcu Copou plin cu oxigen, oras cu mult tineret studentesc si multi fosti colegi de munca, ce traiesc acolo.

 3. Tudorache Valentin

  Sunt 5 ani de când acest minunat oraș înseamnă pentru mine acasă ! Imi place să merg la Bojdeuca din Ţicău, să mă plimb prin Parcul Copou și prin Grădina Botanică (în special atunci când teii sunt înfloriţi, dar și toamna). De asemenea, îmi place să admir orașul de la Motel Bucium !

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: