Barcelona – orașul formelor frumoase

Cu o poziție geografică demnă de invidiat, o moștenire culturală extraordinară și cu o populație mai mândră decât ce se vede la televizor, Barcelona este un oraș ce încântă ori de câte ori este vizitat.

Monumentul lui Cristofor Columb

Monumentul lui Cristofor Columb

Indiferent de anotimpul în care ajungi în capitala Cataluniei, te vei simți bine venit, Barcelona fiind o gazdă primitoare. Însă, diferența se face în funcție de dorințele fiecărui vizitator: în sezonul cald, din aprilie-mai și până în septembrie-octombrie este perioada ideală pentru a te bucura de soarele mediteranean, de tururi pietonale însorite sau de plajă. În sezonul rece, poți dedica mai mult timp muzeelor fără să regreți că vremea nu este de plajă sau de bălăceală.

Din orice direcție ai veni, locul ideal pentru a începe să faci bătături este Piața Catalunya. Din această piață poți să pornești la pas pe străduțele înguste din Barri Gotic, să te bucuri de o plimbare ușoară spre port pe renumita Rambla care în trecut nu era altceva decât albia unui canal de scurgere a apelor din precipitații ce se grăbeau să ajungă în mare, sau să colinzi cele mai mari și mai renumite bulevarde, ce pornesc de aici spre nord-vestul orașului, spre așa numita L’Eixample (Extensia), locul unde vei face cunoștință cu cele mai interesante clădiri pe care Barcelona le are. Tot din Piața Catalunya, care este un important reper pe harta oricărui turist și un nod de transport intern important, se poate lua trenul, metroul sau autobuzul spre cele mai importante obiective turistice de care abundă Barcelona. Pentru a nu deveni subiectiv, nu voi face o listă a obiectivelor de interes turistic, fiecare obiectiv fiind unic în felul său. De altfel, cel mai plăcut sentiment pe care Barcelona îl transmite este senzația de muzeu în aer liber. Da, Barcelona este un mare muzeu în care exponatele satisfac toate pretențiile chiar și celor mai exigenți oaspeți.

Tot ceea ce ai nevoie este o cameră foto, încălțăminte comodă și o atenție la cei ce doresc să câștige bani prin diferite metode mai puțin legale. Secretul este să fii cu picioarele pe pământ și să nu pari un turist naiv, ușor de păcălit.

Catedrala din Barcelona

Catedrala din Barcelona

Muzeul Național de Artă Catalană

Muzeul Național de Artă Catalană

Fie că alegi să stai o zi sau o săptămână, încă de la începutul vizitei trebuie sa înțelegi că nu vei putea să vezi tot ce poate oferi Barcelona. Alege obiectivele principale pe care vrei să le vezi și în restul timpului bucură-te de străduțele întortocheate pline de clădiri cu iz medieval din centrul vechi, cu ziduri ce pe alocuri prezintă urmele unei perioade și mai vechi, perioadă când Barcelona era doar un castru roman.

Însă, oricât de mult ai iubi istoria, nu poți să nu pici pradă celor 35 000 de buticuri ce aparțin din tată în fiu familiilor ce încă își au proprietatea în zona aceasta: vei întâlni produse dintre cele mai diverse, de la cea mai interesantă încălțăminte și alte accesorii de piele făcute manual, până la piese vestimentare de bun gust și multe suveniruri ce fac deliciul cumpărătorilor străini. Și, în momentul în care oboseala te doboară, poți oricând să te oprești la o cafenea sau la un bar de tapas plin de arome atrăgătoare și zâmbete.

Barcelona inspiră și cucerește prin imaginea și aroma mediteraneană, prin îmbinarea reușită a stilurilor arhitectonice și a formelor fără a zgăria retina, prin mixul cultural și spiritul mereu tânăr. Dar ceea ce face din Barcelona un oraș deosebit este arhitectura modernistă rămasă moștenire de la cei mai mari arhitecți și artiști ai Barcelonei ce au avut mână liberă să creeze minuni arhitecturale sfidând orice formă tradițională întâlnită până atunci. Privind curentul ”modernista” ca o renaștere catalană, se poate observa astăzi cum această renaștere continuă prin spiritul catalan ce își face simțit prezența din plin la diversele manifestații cu iz politic, economic sau sportiv, ori, în fiecare duminică atunci când localnicii cu sânge catalan se întâlnesc în fața catedralei să danseze Sardana, un dans tradițional asemănător cu hora românească.

Barcelona are o energie deosebită. Este genul de oraș ce te face să îți pare rău că trebuie să dormi și că trebuie să pierzi timpul cu somnul, parcă regreți că nu ești parte din progresul acestui mușuroi de oameni inspirați.

Peisagistică și bun gust

Peisagistică și bun gust

Casa Batllo, Antoni Gaudi

Casa Batllo, Antoni Gaudi

Barcelona - vedere panoramică din Parcul Guell

Barcelona – vedere panoramică din Parcul Guell

Faimoasa biserică ridicată de Antoni Gaudi - Sagrada Familia - încă neterminată

Faimoasa biserică ridicată de Antoni Gaudi – Sagrada Familia – încă neterminată

Sagrada Familia - Fațada Patimilor - detaliu

Sagrada Familia – Fațada Patimilor – detaliu

Fațada Patimilor- detalii: Sărutul și vârsta lui Hristos

Fațada Patimilor- detalii: Sărutul și vârsta lui Hristos

Fațada Patimilor - Răstignirea

Fațada Patimilor – Răstignirea

Intrarea vestică - detaliu de pe porțile de bronz

Intrarea vestică – detaliu de pe porțile de bronz

Sagrada Familia - interior

Sagrada Familia – interior

Curtea interioară a Catedralei din Barcelona

Curtea interioară a Catedralei din Barcelona

Barri Gotic

Barri Gotic

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: